Ana içeriğe atla

Bu hafta blog sayfamızda Prostat a değindik!

Kedi ve Köpeklerde Prostat

Prostat bezi hastalığı, köpeklerde yaygın olarak görülseler de, kedilerde ve diğer küçük evcil hayvan türlerinde daha az görülmektedir. İyi huylu prostat hiperplazisi, erkek köpeklerde en yaygın prostat hastalığıdır. Bakteriyel prostat apseleri, prostatik ve paraprostatik kistler ve prostat adenokarsinomu daha az görülür. Prostat problemleri kısır olmayan erkeklerde daha sık rastlanmasına rağmen, kısırlaştırılmış erkeklerde görülmektedir.
Kedilerde prostat, köpeklerde olduğu gibi üretrayı (idrar kanalı) tamamen çevrelemez; sadece üst ve yanlarda yer almaktadır. Prostatın amacı menide bulunan sıvıların bir kısmını üretmektir. Prostat hastalığı kedilerde oldukça nadirdir.

Kedi Ve Köpeklerde Prostat Bezi Hastalıkları

İyi Huylu Prostat Hiperplazisi
İyi huylu prostat hiperplazisi, köpeklerde görülen en yaygın hastalıklardır. Testosteron hormonunun etkisiyle doğrudan ilişkili prostat bezinin boyutunda habis olmayan bir artıştır. 5 yaşında başlayabilir, ancak çoğu prostat hastalığı gibi, İyi huylu prostat hiperplazisi daha çok yaşlı köpeklerde görülür.
Prostatit 
Prostatit, prostat bezinin bakteriyel bir enfeksiyonudur. Daha az rastlanır ve sıklıkla sistit (sidik kesesi enfeksiyonu) ile görülür. Kronik prostatit belirtileri arasına Ağrılı dışkılama ve idrara çıkmanın yanı sıra, belirtiler arasında ateş, depresyon, kusma ve penisten enfekte bir akıntı olabilir. Köpek ve kedilerde bariz bir acı dikkat çekici bir belirtidir.
Prostat Kanseri
Neyse ki köpek için prostat kanseri insandaki görülme sıklığından çok daha nadirdir. Ancak prostat kanseri kedi ve köpeklerde agresif ve tedavisi çok zordur. Bu kanser testosterondan etkilenmediği için hem kısırlaştırılmış hem de kısır olmayan erkek köpeklerde de görülme sebebidir.

Prostat Belirtileri Nelerdir

Prostat bezinin büyümesi üretrayı sıkıştırır ve idrar yapmak zor ve rahatsız edici bir hal alır. Prostat hastalığı ile tam üretral tıkanıklık meydana gelebilir. Prostat çok büyümüşse, prostatın hemen üzerinde yer alan bağırsağın kolan kısmı da sıkışabilir ve bağırsak hareketlerini zorlaştırabilir. Prostat büyümesi olan kedilerde ve köpeklerde sıklıkla dışkılamak veya idrara çıkmak için ıkınma gözlenmektedir
Aynı zamanda yukarıdaki semptomlara ilave olarak nadir görülen belirtiler Arka bacaklarda, topallık, parezi veya ödem gibi kas-iskelet bozuklukları görülmektedir. Yüksek ateş veya vücut durumunun açıklanamayan genel durum bozukluğu, apse, prostatit ve tümör gibi bir prostat hastalığının klinik belirtisi olabilir

Kısaca; iyi huylu prostat hiperplazisi (kronik prostatit olsun veya olmasın) olan birçok kısırlaştırılmamış erkek kedi ve köpek için asemptomatiktir veya yalnızca hemospermi ve kısırlık belirtileri gösterir. Akut bakteriyel enfeksiyonlar, apseler ve neoplazi ile ateş, halsizlik, anoreksi, ve karın ağrısı gibi ek spesifik olmayan belirtiler görülebilir. Pelvis ve bel omurlarının kemik tutulumu olan prostatik adenokarsinom, arka bacak yürüme anormalliklerine neden olabilir. Daha az yaygın olarak, prostat hastalıkları idrar kaçırmaya neden olabilir. Prostatik adenokarsinom tam üretral obstrüksiyona neden olabilir.

 

Kedi ve Köpeklerde Prostat Kanseri Teşhisi

Potansiyel bir prostat vakasının teşhisi tam bir fizik muayene ile başlar. Büyümüş veya düzensiz bir prostat, rektal palpasyonla hissedilebilir veya ultrasonla belirlenebilir. Kesin tanı için biyopsi gerekir. Ancak bu prosedürün riskleri vardır, bu nedenle klinik belirtilere dayanarak tanı varsayımsal olabilir. Tipik adımlar arasında kan çalışması, tanısal görüntüleme, idrar tahlili ve prostattan temizlenen hücrelerin analizi yer alır. Köpeklerde hem prostat enfeksiyonu hem de prostat büyümesi kısırlaştırılmamış erkeklerde daha yaygındır. Her iki durumda da, veteriner rektal muayenede büyük bir prostat bezini palpe edebilir ve büyümüşse genellikle röntgen veya ultrasonda görülebilir. Her iki durum da idrar yapmada zorluğa neden olabilir ve bazı durumlarda prostatın kalın bağırsağa baskı yapması nedeniyle bel ağrısına, sert bir yürüyüşe ve/veya bağırsak hareketinde soruna neden olabilir. Prostat enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibiyotiklere ihtiyaç vardır. Kısırlaştırma prostat büyümesi için iyileştiricidir ve 4 yaş üzeri erkek kedi ve köpeklerde mutlaka yapılması gereken bir operastondur. 

Prostat kanseri neyse ki evcil hayvanlarda nadir görülür. Prostat kanseri arasında adenokarsinom en sık rastlanan prostat kanser çeşitidir. Kastrasyon, köpeklerde prostat kanseri riskini azaltmıyor gibi görünmektedir ve tedavisi zordur. Kediler, Prostat büyümesi yaşamıyorlar gibi görünüyor olsa da  kedilerde prostatit ve prostat kanseri nadirdir. Çoğu kedi kısırlaştırılır, bu nedenle bu türlerde prostat sorunlarının daha az yaygın olmasının bir nedeni budur.

Prostat Muayenesinde Laboratuvar ve Görüntüleme Yöntemleri

Prostatın büyümesi, veterineriniz tarafından rektal muayenede not edilebilir. Büyümüş bir prostat bezini teşhis etmek için radyografiler (X-ışınları) veya ultrason muayenesi gerekebilir.
Bir hastanın durumunun kesin nedenini belirlemeye yönelik diğer testler şunları içerebilir:
• Bakteriyel bir enfeksiyon olup olmadığını belirlemek için kedinin idrarından kültür
• İdrardaki hücrelerin mikroskobik incelemesi
• Prostat sıvısındaki veya ince iğne aspirasyonundan (İİA) prostatın kendisindeki hücrelerin mikroskobik incelemesi. FNA, bir şırınga ile küçük bir iğnenin alınmasını ve doğrudan prostattan bir hücre örneğinin emilmesini ve ardından bunların bir mikroskop lamı üzerine yerleştirilmesini içerir. Bir veteriner patoloğu daha sonra slaytı mikroskop altında inceler.
• Sistemik enflamasyon veya enfeksiyonu aramak için tam kan sayımı (CBC) ve diğer organ sistemlerindeki anormallikleri aramak için bir biyokimyasal panel
Prostat sorunları köpeklerde veya kedilerde yaygın değildir ve ilaçlar veya kısırlaştırma çoğu prostat sorununu çözebilir. Köpeğiniz idrar yapmak için zorlanıyorsa veya olası prostat sorunlarının diğer semptomlarını gösteriyorsa, özellikle kısırlaştırılmamışsa, veterinerinizi arayın.

 

Kedi ve Köpeklerde Prostat Kanseri Tedavisi

Tedavi cerrahi, kemoterapi, radyasyon tedavisi veya sadece palyatif bakım (steroidler ve ağrı yönetimi) olabilir. Prostat kanserlerinin çoğu agresiftir ve bulunduklarında kanser genellikle vücudun diğer bölgelerine yayılmıştır. Kedilerde nadir görülmesi nedeniyle etkili tedavi protokolleri tam olarak geliştirilememiştir. Tedavi ile bile, prognoz muhtemelen kötüdür. Erken teşhis, prognozu iyileştirebilir veya kanserin yayılması önlenebilir. Prostat iltihabına doğru seçilmiş antibiyotikler iyi gelir. Finasterid büyümüş bir prostatı küçültebilir, ancak başka bir seçenek olmadıkça bu ameliyatın yerini almamalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor

Fotoğrafların gücünü hafife almayın... Sevimli ev hayvanlarının fotoğraflarını ya da hayvanların aniden belirdiği resimleri paylaşmak bazı kişiler için önemsiz bir uğraş gibi gelebilir ama bilimsel veriler, bazı fotoğrafların strese iyi geldiğini ve insanları mutlu ettiğine işaret ediyor. Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor İngiliz Psikoloji Derneği"nden Dr. Simon Moore’un Independent gazetesinde yer alan makalesine göre, insanlar görsel yaratıklar. Ve beyinlerimiz görsel bilgiye meyilli. Görsel verilerle ilgili bu hassasiyetin evrimsel bir temeli var. Gözler, ortamın güvenli (bu durumda pozitif duyguları harekete geçiriyor) ya da riskli (öfke ve korku temelli duyguları harekete geçiriyor) olup olmadığını söylüyor.

En Çok İlgi Gören 21 Kedi Türü

1. Abyssinian Abyssinian Algılayıcı ve zeki olan Abyssinian kolay eğitilir. Uyanık, oldukça yetenekli ve canı isteyince sokulan sevgi dolu bir kedidir. Her zaman kendisine meşgul olacak bir şeyler bulabilir.  Kafası hafif üçgendir ve yumuşak hatlara sahiptir. Burun kısmı sivri veya köşeli olmaktan ziyade çukur bir görüntü verir. Güzel bir kesimi olan kulakların uçları dik ve sivridir.  Gözler altın rengi veya yeşildir. Kuyruk uçları ise kedinin üzerindeki en koyu renkten daima bir ton daha koyu olur.

Evde Beslenebilecek En Tatlı 10 Küçük Köpek Cinsi

1. Maltese (Malta Köpeği) Bu cins çok fazla tüy dökmez, bu yüzden hayvan tüyü ile ilgili sorunlarınız ve alerjiniz varsa bu cins harika bir seçenektir. Arkadaş canlısı köpeklerdir. Diğer köpek ve kedilerle iyi anlaşırlar. Bu köpek sürekli bir insan temasına ihtiyaç duyacağından, bakımına çok fazla zaman ayıramayacaksanız akıllı bir seçim değildir. Bir Maltese’ i  harika şeklini korumak için düzenli olarak taramanız gereken düz ve uzun beyaz tüylü postundan rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Malta Köpeklerinizi yakınınızda tutun ama çok fazla ilgi göstermeyin çünkü bu davranış bozukluklarına sebebiyet verebilir.