Ana içeriğe atla

Golden Retriever ve Genel Özellikleri;


Tarihçe : 19. yy da tarih sahnesine çıkan bu köpek ırkı iskoçya civarında ortaya çıkmıştır. Golden Retriever 1865 yılında Brighton’ da batının tek sarı yavrusu olan “Nous” adında bir retriever’dı. Wavy Coated RetrieverNewfoundland ve Irish Setter‘in çaprazlanmasıyla elde ediliyordu.
Nous” mükemmel bir yüzücüydü ve Guisachan’da yapılan av aktivitelerine çok çabuk adapte olmuştu. 1868 yılında “Nous”, günümüzde soyu tükenmiş olan, Tweed Water Spaniel ırkı “Belle” isimli dişi köpekle çiftleştirildi. “Belle” Tweed nehri yakınlarında, Ladykirk kasabasında oturan David Roberson‘dan temin edilmişti. “Belle“, “Nous” ile olan çiftleşmesinden 4 adet sarı dişi yavru doğurdu. “Ada“,”Primrose“, “Crocus” ve “Cowslip” isimleri verilen bu dört yavru, Lord Tweedmouth‘un Golden‘lerinin köklerini oluştururlar.
Karakteri ;  Zeki, uslu, sevecen, eğitime müsait ve güvenilir kelimeleri ile golden retriever ırkı köpekleri tanımlamak yanlış olmaz. Goldenler tam bir aile köpekleridir. Aile bireyleri ile kolay iletişim kurabilirler, çocuklara ve bebeklere karşı dost canlısı ve korumacı tavırları onları belkide dünyanın en çok tercih edilen aile köpeği yapmaktadır.
Bu iyi huylarının yanında kötü karakter yapılarından da bahsetmek gerekir ki bu durumlar tamamen sahiplerinin tutumuna bağlıdır; sevgisiz ve yalnız bırakıldıklarında yaramazlık yapmaya başlarlar. Haraketli ve aktif bir köpek ırkı oldukları için sürekli bir aktiviteye ihtiyaç duyarlar aksi halde beklentilerinizin aksi bir durum ile karşılaşmanız olasıdır. Aşırı sıcak kanlı yapılarından dolayı bekçi köpeği olma potansiyelleri neredeyse hiç yoktur. Avcılık konusunda yeteneklidirler bataklık, sulak ve kara da kolaylıkla çalışabilirler.
Eğitim : Birçok yeteneğe ve yüksek zeka seviyesine sahip olan golden retriever birçok konuda başarılı bir şekilde eğitim alabilir ve görevlendirilebilir. Bunlardan bağzıları
  • iz sürme
  • avcılık
  • vurulan avı getirme
  • narkotik köpeği
  • patlayıcı ve bomba imha köpeği
  • akut
  • kılavuz köpeği
Eğitim konusunda kısaca dünyanın köpekler zeka seviyesinde 4. lüğe sahip bu köpek ırkı gayet başarılıdır ve iyi işler yapmaktadırlar. Goldenler ayrıca sahibine aile bireylerine çok sadık oldukları için çocuk bakımı konusunda da yardımcı bir köpek ırkıdır.
Bakımı : Bu köpek ırkı yemeği, aktiviteyi, sporu hatta yüzmeyi çok sever bunlara bağlı olarak ta temelde dikkat edilmesi gereken şeyler günlük olarak tüylerinin taranması (üst ve alt tüylerinin) ayrıca yemek konusunda onun değil sizin günlük yemek miktarını ayarlamanız gerekmektedir yoksa aşırı kilolu olabilirler ve bu durumda onlarda kalça problemleri yaratabilir. Mevsim değişimlerinde tüy dökmeleri normaldir korkulmamalı ve beslenme konusunda bu konu göz önüne getirilerek beslenmesi sağlanmalıdır.
Beslenme : Yaklaşık 25 – 35 kg ağırlığında olan yetişkin golden retrieverlar aktif ve işçi sınıfı köpekler oldukları için yaşam durumuna (ne kadar aktif? çalışıyor mu? yavru mu? yaşlı mı? ) göre beslenmesi gerekmektedir. Uzun tüy yapılarına uygun ürünler tercih edilmeli ve unutulmamalı ki bu köpekler ne kadar aktif ise o kadar protein oranı iyi bir mama tercih edilmeli, bu ırka özel köpek mamaları bağzı markalarda yer almaktadır,
bu ürünler golden retriever ırkında özel bağzı markaların ürettiği mamalardır, bunların haricinde goldenler tavuk ve kırmızı etli ürünleri daha çok severler, balık konusunda pekte istekli olmayabilirler. Orta ırk veya iri ırk olarak düşünüldükleri için alınan köpek mamasının tane büyüklüğü biraz daha büyük olarak tercih edilmeli ve aşırı yemesinin önüne geçilmeli kontrollü bir beslenme sağlanmalıdır.
Beslenme dahilinde ihtiyaç duyulan bağzı vitamin ve mineraller de vardır özellikler bunlardan birkaçı ;
1 – Eklemlerin korunması için ; glukozamin ve kondroitin
2 – Yangı giderici ; Omega 3 yağ asitleri ve manganez
3 – Hücre yapılanması ve ayrıca hücre yıkımını önlemek için ; antioksidanlar
4 – Kas yapısını ve vücut ağırlığını koruması için ; azaltılmış yağ oranı gerekmektedir (% 10 – % 15), L-Karnitin (yağ yakıcı)
5 – Yavaş Sindirim için ; Arpa

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor

Fotoğrafların gücünü hafife almayın... Sevimli ev hayvanlarının fotoğraflarını ya da hayvanların aniden belirdiği resimleri paylaşmak bazı kişiler için önemsiz bir uğraş gibi gelebilir ama bilimsel veriler, bazı fotoğrafların strese iyi geldiğini ve insanları mutlu ettiğine işaret ediyor. Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor İngiliz Psikoloji Derneği"nden Dr. Simon Moore’un Independent gazetesinde yer alan makalesine göre, insanlar görsel yaratıklar. Ve beyinlerimiz görsel bilgiye meyilli. Görsel verilerle ilgili bu hassasiyetin evrimsel bir temeli var. Gözler, ortamın güvenli (bu durumda pozitif duyguları harekete geçiriyor) ya da riskli (öfke ve korku temelli duyguları harekete geçiriyor) olup olmadığını söylüyor.

En Çok İlgi Gören 21 Kedi Türü

1. Abyssinian Abyssinian Algılayıcı ve zeki olan Abyssinian kolay eğitilir. Uyanık, oldukça yetenekli ve canı isteyince sokulan sevgi dolu bir kedidir. Her zaman kendisine meşgul olacak bir şeyler bulabilir.  Kafası hafif üçgendir ve yumuşak hatlara sahiptir. Burun kısmı sivri veya köşeli olmaktan ziyade çukur bir görüntü verir. Güzel bir kesimi olan kulakların uçları dik ve sivridir.  Gözler altın rengi veya yeşildir. Kuyruk uçları ise kedinin üzerindeki en koyu renkten daima bir ton daha koyu olur.

Evde Beslenebilecek En Tatlı 10 Küçük Köpek Cinsi

1. Maltese (Malta Köpeği) Bu cins çok fazla tüy dökmez, bu yüzden hayvan tüyü ile ilgili sorunlarınız ve alerjiniz varsa bu cins harika bir seçenektir. Arkadaş canlısı köpeklerdir. Diğer köpek ve kedilerle iyi anlaşırlar. Bu köpek sürekli bir insan temasına ihtiyaç duyacağından, bakımına çok fazla zaman ayıramayacaksanız akıllı bir seçim değildir. Bir Maltese’ i  harika şeklini korumak için düzenli olarak taramanız gereken düz ve uzun beyaz tüylü postundan rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Malta Köpeklerinizi yakınınızda tutun ama çok fazla ilgi göstermeyin çünkü bu davranış bozukluklarına sebebiyet verebilir.