Ana içeriğe atla

Evde Köpek Maması Nasıl Yapılır?


Köpeğiniz var ve mamasını kendiniz yapmak istiyorsunuz, ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz, o zaman aşağıda yazanları dikkatli okuyup öğrenelim.

Normal de evcil hayvanlarımız olan köpeklerimizi satın aldığımız kuru köpek mamaları ile besliyoruz. Bu beslenme şekli bizim için hem basit hem de pratik olabilir. Köpeklerimize verdiğimiz kuru mamaların haricinde alternatif beslenme yöntemleri de mevcuttur, mesela konserve köpek mamaları, ev yemekleri, çevremizden bulabileceğimiz kemik vs gibi. Basit birköpek mamasınıevde nasıl yapabiliriz onu öğrenelim.


Basit olarak evde köpek beslenme şekillerinden birisi olan ev yemekleri ile besleme veya evcil hayvanımız olan köpeğimizi ev yemekleri ile besleme yanlış bir beslenme şeklidir. Köpeklerimize çok zararlı olan bazi yiyecekler genelde bizim yemeklerimizde ana katkı oluyor (Örneğin :soğan,salça)


Evde kendimize yemek yapar gibi evcil hayvanlarımıza, köpeklerimize özel yemekler hazırlamalıyız.

Köpeklerimizi yoğunlukla beslediğimiz,Kuru köpek mamalarınıniçerisinde yer alan bileşenleri bilememekle birlikte bu mamalar marka ve ırka göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Emin olduğumuz noktaları ise aşırı ısılarda pişirilmeleri veya farklı yöntemlerde hazırlandıkları dır. Kuru köpek mamasıyla beslenen bazı köpeklerde koku problemi vb sorunlar olabiliyor veya bazı köpekler kuru köpek mamasını beğenmeyip yemeyebilirler. Bu durumlarda diğer alternatif beslenme yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Şayet köpeğinizin ne yediğini bilmek istiyor ve tarifleri taze olarak bizzat hazırlamak istiyorsanız, aşağıdaki menüyü deneyebilirsiniz.

Öncelikle çok dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmakta bunlara dikkat.

1) Yeni bir yemek şekline geçerken mutlaka azar azar ve alıştırarak geçmeniz gerekir. Ani değişiklikler köpeğinizi ishal/kabız yapabilir ya da bazı mide problemlerine yol açabilir.


2) Yemeğe yeni sebzeler eklerken küçük gramlarda eklemeniz lazım. Şayet bir tepki görmezseniz, miktarı arttırabilirsiniz.
Biz insanlarda olduğu gibi, aynı ırktan bile olsa her köpeğin anatomisi farklıdır. Bir köpeği rahatsız eden bir sebze/yemek, diğerini hiç etmeyebilir. Yeni bir şeylere geçerken 1-2 gün köpeğinizin vereceği reaksiyona lütfen dikkat ediniz.


3) Aşağıda ki sıralayacağımız sebzeler köpekler için YASAK grubundandır.


Yasaklı sebzeler:Patlıcan,Domates,Soğangiller,Pırasa,Ispanak(patates zararlı değil ama fazla nişasta içerdiğinden, kullanılması tavsiye edilmiyor)

Evde köpek maması tarifi :

- 2 kilo sebze (zararlı olanlar hariç)
- 1,5 kilo et dana, tavuk veya hindi. Tercih size kalmış.
- Göz kararı pirinç.
- Yemeğe tuz veya baharat eklenmemelidir.

Sebzeleri üzerine çok az su ekleyerek düdüklü tencerede 10 dakika pişirip blender'dan geçirerek yoğun sulu bir sebze karışımı elde edebilirsiniz. Bu karışımı leğene veya büyük bir tencereye aktarınız.

Ayrı bir tencerede eti pişirin..Protein çok uzun süre kayna mamalı dır. Bu kaynama esnasında köpeklere çok faydalı olan bazı mineralleri yitiriyorlar. Beş dakika eti kaynatmanız yeterli olacaktır.
Pişen eti sebze karışımına katın. Suyunu dökmeyin, bu suda da pirinç i haşlayabilirsiniz. Böylece etin suya çıkan vitaminini de dökmemiş oluyoruz. Pirinç de haşlandıktan sonra, onu da karışıma ekleyin ve hepsini harmanlayın.

Günlük verilmesi gereken miktar köpeğin ideal kilosunun %3' ü kadardır. Şayet köpeğiniz kilo fazlası varsa bu oranı %2 yapabilirsiniz.
30 kilo olan bir köpek için bu yemek 5-6 gün kadar yetebilir.

Köpeğinizin her öğün yiyeceği kadar miktarı buzdolabı poşetlerine bölerek işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. İlk 3-4 poşeti buzdolabının alt kısmında, kalanını da derin dondurucuya koyarak saklayabilirsiniz.


Buzdolabının alt kısmındaki bittikçe, buzluktan çıkarıp eriterek köpeğinize güzel evde hazırladığınız, içerisinde ne olduğunu bildiğiniz bir öğün sunabilirsiniz.

Probiyotik yoğurtlarda köpekler için çok faydalıdır. Haftada 2-3 kereprobiyotik yoğurtekleyerek öğünü zenginleştirebilirsiniz.

Her hafta sebzeleri ve et kaynağını değiştirerek köpeğinize çok severek yiyebileceği öğünler hazirlayabilirsiniz. Böylece o da hergün aynı yemeği yemeyerek, saglikli bir sekilde hayatina devam edebilir.

ÖNEMLİ NOT: Bu tarif yetişkin ve sağlıklı bir köpek içindir. Gelişimini tamamlamamiş, yaşli veya hasta köpeklerde kullanımını için uygun olmayabilir veterinerinize danışmalısınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor

Fotoğrafların gücünü hafife almayın... Sevimli ev hayvanlarının fotoğraflarını ya da hayvanların aniden belirdiği resimleri paylaşmak bazı kişiler için önemsiz bir uğraş gibi gelebilir ama bilimsel veriler, bazı fotoğrafların strese iyi geldiğini ve insanları mutlu ettiğine işaret ediyor. Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor İngiliz Psikoloji Derneği"nden Dr. Simon Moore’un Independent gazetesinde yer alan makalesine göre, insanlar görsel yaratıklar. Ve beyinlerimiz görsel bilgiye meyilli. Görsel verilerle ilgili bu hassasiyetin evrimsel bir temeli var. Gözler, ortamın güvenli (bu durumda pozitif duyguları harekete geçiriyor) ya da riskli (öfke ve korku temelli duyguları harekete geçiriyor) olup olmadığını söylüyor.

En Çok İlgi Gören 21 Kedi Türü

1. Abyssinian Abyssinian Algılayıcı ve zeki olan Abyssinian kolay eğitilir. Uyanık, oldukça yetenekli ve canı isteyince sokulan sevgi dolu bir kedidir. Her zaman kendisine meşgul olacak bir şeyler bulabilir.  Kafası hafif üçgendir ve yumuşak hatlara sahiptir. Burun kısmı sivri veya köşeli olmaktan ziyade çukur bir görüntü verir. Güzel bir kesimi olan kulakların uçları dik ve sivridir.  Gözler altın rengi veya yeşildir. Kuyruk uçları ise kedinin üzerindeki en koyu renkten daima bir ton daha koyu olur.

Evde Beslenebilecek En Tatlı 10 Küçük Köpek Cinsi

1. Maltese (Malta Köpeği) Bu cins çok fazla tüy dökmez, bu yüzden hayvan tüyü ile ilgili sorunlarınız ve alerjiniz varsa bu cins harika bir seçenektir. Arkadaş canlısı köpeklerdir. Diğer köpek ve kedilerle iyi anlaşırlar. Bu köpek sürekli bir insan temasına ihtiyaç duyacağından, bakımına çok fazla zaman ayıramayacaksanız akıllı bir seçim değildir. Bir Maltese’ i  harika şeklini korumak için düzenli olarak taramanız gereken düz ve uzun beyaz tüylü postundan rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Malta Köpeklerinizi yakınınızda tutun ama çok fazla ilgi göstermeyin çünkü bu davranış bozukluklarına sebebiyet verebilir.