Ana içeriğe atla

Kediler Ne Yer?

KEDİ ETOBURDUR

Her şeyi yiyen insandan farklı olarak, kedi tam bir etoburdur ve bünyesi bu beslenme şekline mükemmel şekilde uygundur. Yaşına, boyutuna, yaşam şekline, özel hassasiyetlerine ve hatta ırkına uygun bir Health Nutrition diyeti ile beslenmesi sağlığını korumasına katkıda bulunacaktır.

Çiğnemek için değil kesmek için tasarlanmış çenesi, 30 sivri keskin dişi, herhangi bir sindirim enzimi içermeyen tükürüğü, yutulan “avları” çabucak sindirmek üzere tasarlanmış midesi ile kedi çok özel bir beslenme davranışı ile kendisini gösterir. Gerçekte, bu hayvan 24 saatlik bir süre içinde toplam uzunluğu 30 dakikayı aşmayacak şekilde ve her defasında sadece bir kaç gram olmak üzere günde 12 ile 18 kere yemek yiyebilir. Yemek midesine büyük lokmalar halinde ulaşır.

Bu nedenle, kedinin beslenme gereksinimlerinin karşılanması yaşam şekline veya yaşına olduğu kadar sağlığına, cinsel durumuna, ırkına özgü özelliklere, sindirim ve cilt gibi özel hassasiyetlerine dair kriterleride dikkate alan özel bir diyet gerektirir ve bu diyet onun hayatı boyunca ona iyi bir şekilde eşlik eder.

İç mekan kedisi mi dış mekan kedisi mi?

Dışarıya çıkmayan bir kedi çok az enerji harcar. Fazla kilosu olmayan ve aktif olmayan 3,5 kiloluk bir kedinin normal yeme miktarı yaklaşık 350kcal/100 gr içeren kuru gıdada günde yaklaşık 50 gr mama taneciği olmalıdır.

Kendilerini meşgul etmek için yeme eğilimi olan bazı kediler için, her gün verilecek miktarın belirlenmesi önemlidir. Aynı zamanda, ortalama enerji yoğunluğuna sahip bir Health Nutrition diyetinin seçilmesi, evde yaşam (içeride) çoğunlukla kısırlaştırmayı da beraberinde getirdiğinden aşırı kiloyu engellemek için önemlidir. Ancak cinsel hormonların salgılanmasının azaltılması gerçekte kedinin iştahının açılmasına yol açar. Kilosu, kısırlaştırmayı takip eden aylarda %30 artış gösterebilir.

Düzenli olarak dışarıya çıkan bir kedinin daha yüksek enerji gereksinimi vardır; yaklaşık 70 kcal/kg/gün. Bu ihtiyaç dışarıda geçirilen zamana, gezdiği çevrenin büyüklüğüne ve yıl içindeki mevsimsel değişikliklere göre artar. Ancak, kedinin diyeti bir kere belirlendiğinde sonsuza kadar sürmez; birçok sözde “dışarı” kedisi kış geldiğinde gerçek “içeri” kedisi haline gelir.

Yetişkin bir ev kedisi, uyanık olduğu zamanın yaklaşık %30’unu tüylerini yalayarak geçirir. Yuttuğu tüyler bağırsakları aracılığı ile elimine edilir ancak bu sindirim bölgesinde tüy yumağı oluşmasına dair büyük bir risk taşır. Bu tüylerin doğal olarak giderilmesi, fermente olmayan lif ile zenginleştirilmiş bir Health Nutrition diyeti ile sindirim yollarının uyarılması ile kolaylaştırılabilir.

Irkına göre


Cins kedilerin içeride tutulmaları daha kolay olsa dahi gereksinimleri, bünyeleri ve görünüşleri kadar farklıdır. Orta tüy uzunluğuna ve güçlü çeneye sahip 10-kg ağırlığında Maine Coon ile aktif, tamamen kaslı, kısa tüylü Siyam Kedisi ve uzun tüylü kısa kafalı İran kedisi ile tüysüz Sfenks (Sphinx) türlerinin, beslenme gereksinimleri aynı Health Nutrition diyeti ile karşılanmaz.

Bu nedenle, örneğin Sfenks (Sphinx) kilo formunu korumak için yüksek enerjili bir diyete gereksinim duyarken, İran kedileri, şekli çenelerine uygun olan ve tüylerinin sağlıklı olmasına katkıda bulunan bir diyet ile beslenmelidir.

Yaşına göre
Kedinin ortalama yaşam süresi 14 yıldır ancak 20 yıl üzerinde yaşayan kediler de çok nadir değildir. İyi bir bakım ve uygun bir Health Nutrition diyeti kedinin, yaşam kalitesine ve ortalama yaşam süresinin uzamasına katkıda bulunabilir.

Yaşlanma, bağışıklık savunma sisteminde ve sindirim yeteneklerinde azalmayı ve iştah kaybını beraberinde getirir. Çiğneme gittikçe zorlaşır. Bünye bu durumda yaşlı kediye uygun bir Health Nutrition çözümü ile desteklenebilir. Diğer özelliklerinin yanı sıra, daha yumuşak bir dokuya, zenginleştirilmiş vitamin içeriğine ve güçlendirilmiş lezzetliliğe sahip olacaktır.

Belirli Hassasiyetler
3 yaşından büyük kedilerin %70’i dış hastalıklarından muzdariptir. Bu hastalıklar çoğu kez farkına varılmadan devam ederler ve neden oldukları ağrılar kedinin davranışları ve genel sağlığı üzerinde ciddi sonuçlar yaratabilir. Diyet iyi bir diş sağlığının devamlılığını sağlamaya katkıda bulunabilir.

Doğrusu, boyutları ve dokusu kedinin katır kutur yemesini teşvik eden mama taneciklerinin kullanımı, diş yüzeylerinin mekanik olarak fırçalanmasını ve plak gelişiminin yavaşlatmayı mümkün kılar.

Kaynak: http://www.royalcanin.com.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor

Fotoğrafların gücünü hafife almayın... Sevimli ev hayvanlarının fotoğraflarını ya da hayvanların aniden belirdiği resimleri paylaşmak bazı kişiler için önemsiz bir uğraş gibi gelebilir ama bilimsel veriler, bazı fotoğrafların strese iyi geldiğini ve insanları mutlu ettiğine işaret ediyor. Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor İngiliz Psikoloji Derneği"nden Dr. Simon Moore’un Independent gazetesinde yer alan makalesine göre, insanlar görsel yaratıklar. Ve beyinlerimiz görsel bilgiye meyilli. Görsel verilerle ilgili bu hassasiyetin evrimsel bir temeli var. Gözler, ortamın güvenli (bu durumda pozitif duyguları harekete geçiriyor) ya da riskli (öfke ve korku temelli duyguları harekete geçiriyor) olup olmadığını söylüyor.

En Çok İlgi Gören 21 Kedi Türü

1. Abyssinian Abyssinian Algılayıcı ve zeki olan Abyssinian kolay eğitilir. Uyanık, oldukça yetenekli ve canı isteyince sokulan sevgi dolu bir kedidir. Her zaman kendisine meşgul olacak bir şeyler bulabilir.  Kafası hafif üçgendir ve yumuşak hatlara sahiptir. Burun kısmı sivri veya köşeli olmaktan ziyade çukur bir görüntü verir. Güzel bir kesimi olan kulakların uçları dik ve sivridir.  Gözler altın rengi veya yeşildir. Kuyruk uçları ise kedinin üzerindeki en koyu renkten daima bir ton daha koyu olur.

Evde Beslenebilecek En Tatlı 10 Küçük Köpek Cinsi

1. Maltese (Malta Köpeği) Bu cins çok fazla tüy dökmez, bu yüzden hayvan tüyü ile ilgili sorunlarınız ve alerjiniz varsa bu cins harika bir seçenektir. Arkadaş canlısı köpeklerdir. Diğer köpek ve kedilerle iyi anlaşırlar. Bu köpek sürekli bir insan temasına ihtiyaç duyacağından, bakımına çok fazla zaman ayıramayacaksanız akıllı bir seçim değildir. Bir Maltese’ i  harika şeklini korumak için düzenli olarak taramanız gereken düz ve uzun beyaz tüylü postundan rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Malta Köpeklerinizi yakınınızda tutun ama çok fazla ilgi göstermeyin çünkü bu davranış bozukluklarına sebebiyet verebilir.