Ana içeriğe atla

Kedi ve Köpek Maması Satın Alırken Etikete Dikkat!



Evcil Hayvan Maması İçerikleri ve Etiketleri bize ne anlatıyor?


Bu yazımızda kedi ve köpek maması etiketlerinin üzerinde yazanları nasıl okuyacağımız ve evcil hayvan maması içeriklerini anlamanıza yardımcı olacak hatırlatmaları irdeleyeceğiz. Mama satın alırken ambalajın üzerinde yazanlara bakmaktan ziyade genelde Veteriner tavsiyesi veya çevre deneyimlerine göre seçim yapmaktayız. Oysa mama üzerindeki etiket o mamanın tüm bilgilerini içermektedir. Her mama üreticisi bağlı olduğu kuruma içerik beyanı vermekle yükümlüdür ve bu beyanda yazan kurallara uymak zorundadır.

Kuru mama etiketinde yazan terimleri sırası ile inceleyip, yazanların ne anlattığına hep birlikte bakalım.

İçindekiler:

İçerik bildiriminde listelenen evcil hayvan gıda bileşenleri,  AAFCO adlandırma kurallarına uygun bir biçimde adlandırılmaktadır.   İçindekiler bildirimi, gıdadaki bileşenleri işleme öncesi ağırlığa göre en fazla kullanılan malzemeden azalan  malzemeye doğru sıralanır. Malzeme işlenmeden veya pişirilmeden önce ne kadar ağırsa, içerik listesinde o kadar üst sıralarda görünür. 

İçindekiler listesinde ilk önce etin olması, popüler bir pazarlama iddiasıdır çünkü çoğu müşteri 'eti' kaliteli bir içerik olarak kabul eder. Ancak, bir yiyeceğin içeriğinde önce et varsa, bu gerçekten de çoğunlukla et olduğu anlamına mı gelir? Ne yazık ki, taze etler daha fazla nem içerdiğinden, gıdanın birincil bileşeni baklagiller veya tahıl karışımı olsa da, içerik listesinde ilk sırada yer alabilirler. 

Örneğin, taze tavuk etinin >%70'i sudur, halbuki tavuk unu işlenmeden önce nemin çoğu giderilmiştir. Bu nedenle tavuk unu, gram başına daha yüksek protein oranına sahiptir. Tavuk unu, içindekiler listesinde taze tavuğa göre daha düşük görünebilir çünkü aynı miktarda protein sağlamak için daha azı gerekir.

Malzeme bölme de bir aldatma yoludur. Örneğin, ' tarla bezelyesi, tapyoka, tatlı patates, mercimek ' (tüm karbonhidratlar) veya ' kahverengi pirinç, öğütülmüş pirinç, pirinç kepeği' gibi tümü benzer besinleri sağlayan birden fazla bileşen içerir . Bu, hayvansal protein kaynağını etiketteki ilk noktaya yükseltmenin başka bir yoludur.


Tahılsız İbaresi

Son tartışmalar evcil hayvanların diyetlerinde karbonhidrat ihtiyacını ve kaynağını sorgulamış ve  'tahılsız'  köpek ve kedi maması segmentlerinin hızla genişlemesiyle sonuçlanmıştır. Pirinç, mısır, bezelye ya da tatlı patatesten elde edilsinler, tüm karbonhidratların sonunda glikoz olduğunu fark etmek önemlidir. Tahıl içeren mamalara haksızlık yapılmaktadır. Aslında gıda alerjisi, köpeklerde ve kedilerde tüm deri hastalıklarının %1'inden azına ve köpeklerde alerjik deri hastalıklarının sadece %10'una neden olur. Pire, toz akarları ve polenlere karşı çevresel alerjiler çok daha yaygındır. Gıda alerjileri meydana geldiğinde, genellikle tahıllardan değil proteinlerden kaynaklanırlar. Çeşitli çalışmaların gözden geçirilmesi, köpeklerde gıda alerjilerinin %67'sine sığır eti, süt ürünleri veya tavuğun neden olduğunu, kedilerde ise sığır eti, süt ürünleri veya balığın gıda alerjilerinin %80'ine neden olduğunu göstermiştir.  Mısır ve pirinç glütenine karşı alerjiler özellikle nadirdir.


Değişken Formül (ve/veya ibaresi )

Sabit formüllü evcil hayvan mamalarında  içerik   ' sabittir ' ve içerikler üretimde değişmez. Değişken bir  formül  , üreticinin malzemeleri pazardaki mevcudiyetine ve fiyata göre değiştirebileceği ve partiden partiye değişebileceği anlamına gelir. İçindekiler listesine bakın - içindekiler listesinde 'sığır eti ve/veya kuzu ve/veya domuz eti' veya 'pirinç ve/veya buğday ve/veya mısır' gibi bir şey yazıyorsa, formülasyon değişkendir. 

Son olarak, köpeklerin ve kedilerin belirli içeriklere ihtiyaç duymadıklarını anlamak da önemlidir; maddelerden elde edilen protein, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller ve su gibi bileşenlerden gelen besinlere ihtiyaç duyarlar.  





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor

Fotoğrafların gücünü hafife almayın... Sevimli ev hayvanlarının fotoğraflarını ya da hayvanların aniden belirdiği resimleri paylaşmak bazı kişiler için önemsiz bir uğraş gibi gelebilir ama bilimsel veriler, bazı fotoğrafların strese iyi geldiğini ve insanları mutlu ettiğine işaret ediyor. Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor İngiliz Psikoloji Derneği"nden Dr. Simon Moore’un Independent gazetesinde yer alan makalesine göre, insanlar görsel yaratıklar. Ve beyinlerimiz görsel bilgiye meyilli. Görsel verilerle ilgili bu hassasiyetin evrimsel bir temeli var. Gözler, ortamın güvenli (bu durumda pozitif duyguları harekete geçiriyor) ya da riskli (öfke ve korku temelli duyguları harekete geçiriyor) olup olmadığını söylüyor.

En Çok İlgi Gören 21 Kedi Türü

1. Abyssinian Abyssinian Algılayıcı ve zeki olan Abyssinian kolay eğitilir. Uyanık, oldukça yetenekli ve canı isteyince sokulan sevgi dolu bir kedidir. Her zaman kendisine meşgul olacak bir şeyler bulabilir.  Kafası hafif üçgendir ve yumuşak hatlara sahiptir. Burun kısmı sivri veya köşeli olmaktan ziyade çukur bir görüntü verir. Güzel bir kesimi olan kulakların uçları dik ve sivridir.  Gözler altın rengi veya yeşildir. Kuyruk uçları ise kedinin üzerindeki en koyu renkten daima bir ton daha koyu olur.

Evde Beslenebilecek En Tatlı 10 Küçük Köpek Cinsi

1. Maltese (Malta Köpeği) Bu cins çok fazla tüy dökmez, bu yüzden hayvan tüyü ile ilgili sorunlarınız ve alerjiniz varsa bu cins harika bir seçenektir. Arkadaş canlısı köpeklerdir. Diğer köpek ve kedilerle iyi anlaşırlar. Bu köpek sürekli bir insan temasına ihtiyaç duyacağından, bakımına çok fazla zaman ayıramayacaksanız akıllı bir seçim değildir. Bir Maltese’ i  harika şeklini korumak için düzenli olarak taramanız gereken düz ve uzun beyaz tüylü postundan rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Malta Köpeklerinizi yakınınızda tutun ama çok fazla ilgi göstermeyin çünkü bu davranış bozukluklarına sebebiyet verebilir.