Ana içeriğe atla

Taurin Nedir ve Neden Kedilerin Neden Taurine İhtiyaç Duyar?

 



Taurin Nedir ve Neden Kedilerin Buna Neden İhtiyacı Var?

Taurin: Kedinizin Sağlığı İçin Gerekli Amino Asittir. Kedi maması üzerindeki küçük içindekiler yazısına baktıysanız, muhtemelen içindekiler listesinde taurinin olduğunu fark etmişsinizdir. Taurin, evcil hayvanınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olan ve çeşitli ciddi sağlık sorunlarını önleyen bir amino asittir.

 

Amino Asitler Ne Yapar?

Amino asitler, vücut hücrelerinin insan ve kedi vücudunun her bölümünün düzgün çalışması için gerekli proteinleri oluşturmasına yardımcı olur. Amino asitler metabolik sürece yardımcı olur ve besinlerin taşınmasında ve depolanmasında önemli bir rol oynar.

Birçok amino asit vücut tarafından üretilse de, bazıları sadece gıda yoluyla elde edilebilir. Yalnızca diyet yoluyla elde edilmesi gereken amino asitler, "esansiyel" amino asitler olarak bilinir. İnsanlar ve köpekler taurini diğer amino asitlerden sentezleyebilse de kediler bunu yapamaz. Yiyeceklerinde bu esansiyel amino asitten yeterince almazlarsa, sağlıkları sonunda bozulmaya başlar.

 

Yeterince Taurin Almayan Kediler Nasıl Etkilenir?

Bir taurin eksikliği, kedilerde aşağıdaki birçok soruna neden olabilir:

Kardiyomiyopati. Kalbin büyümesine neden olarak kanı etkili bir şekilde pompalama yeteneğini etkiler. Dilate kardiyomiyopatiden etkilenen kedilerde pompalama sorunlarının bir sonucu olarak konjestif kalp yetmezliği gelişebilir.

Körlük. Bir taurin eksikliği, retinadaki fotoreseptör hücrelerinin dejenerasyonuna neden olabilir. Ne yazık ki, bu hücreler bozulduktan sonra yerine yenisi konulamaz.

Diş çürüğü. Taurin, kedinizin dişlerinin güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Yetersiz tedarik edildiğinde, boşlukların oluşması daha olasıdır.

Üreme Sorunları. Yeterince taurin almayan kediler yavru doğuramayabilir.

Gelişimsel Bozuklukları. Taurin eksikliği olan annelerden doğan yavru kediler büyüme sorunları yaşayabilir ve kemik kırıkları yaşama olasılığı daha yüksektir.

Gastrointestinal Problemler: Taurin, vücudun yağ sindirimi için gerekli olan safra tuzlarını üretmesine yardımcı olur. Yeterli taurin olmadan evcil hayvanınızda ishal ve sindirim sorunları gelişebilir.

Saç kaybı. Taurin eksikliği tüylü dostunuzun tüylerini de etkileyebilir ve saç dökülmesine yol açabilir.

Bağışıklık Sistemi Bozuklukları. Yeterli taurin olmadan, kedinizin bağışıklık sistemi ideal şekilde çalışmayabilir. Sonuç olarak, evcil hayvanınız virüslerle sağlıklı kediler kadar kolay savaşamayabilir ve sık sık hastalanabilir.

Diyabet. Taurin, vücudun kan şekerini düzenlemesine yardımcı olur. Evcil hayvanınız yeterli miktarda taurin olmadan diyabet geliştirebilir.

Letarji. Eksiklikten etkilenen kediler yorgun ve halsiz görünebilir.

Bazı durumlarda, kedinize zamanında teşhis konulursa ve ek taurin almaya başlarsa, taurin eksikliğinin etkilerini tersine çevirmek mümkün olabilir. Ne yazık ki, kalp ve görme değişiklikleri geri alınamaz.

Taurin Eksiklikleri Nasıl Oluşur?

Taurin içermeyen bir kuru mama, eksikliğin önde gelen nedenidir. Ev yapımı yiyecekler yiyen veya vejetaryen veya vegan bir diyetle beslenen kediler, taurin eksikliğine bağlı ciddi sağlık sorunları geliştirme riski altındadır. Sevecen evcil hayvan sahipleri, evcil hayvanlarına yardım etmek için genellikle özel diyetler oluştursa da, diyetler aslında tüylü arkadaşlarına zarar verebilir.

Taurin takviyeleri, evcil hayvanınızın amino asit tedarikini artıracaktır, ancak takviyeler sağlık sorunlarını önlemek için yeterli taurin sağlamayabilir. Evcil hayvanınızı ev yapımı, vejetaryen veya vegan bir diyetle besliyorsanız, diyeti evcil hayvanınızın veterineri veya bir veteriner beslenme uzmanıyla paylaşmak gerekir.

Kediniz, köpeğinizin mamasından hoşlanıyorsa, taurin eksikliği riski de olabilir. Köpekler kendi amino asit kaynaklarını oluşturabildikleri için köpek maması taurin içermez. Kediniz tadı beğense de, düzenli bir köpek maması yemesi zararlıdır. Kediniz köpek mamasını yemeye karşı koyamıyorsa, yemek zamanı geldiğinde köpeğinizi ayrı bir odada besleyin.

Düzenli veteriner ziyaretleri, evcil hayvanınızın sağlığının anahtarıdır ve kedinizin taurin eksikliğinin yıkıcı etkilerinden muzdarip olmamasını sağlamaya yardımcı olur. Evcil hayvanınızı göreli uzun zaman olduysa, randevu almak için bizi arayın.


Kediler İçin Taurin ürünleri Petburada.com 'da

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor

Fotoğrafların gücünü hafife almayın... Sevimli ev hayvanlarının fotoğraflarını ya da hayvanların aniden belirdiği resimleri paylaşmak bazı kişiler için önemsiz bir uğraş gibi gelebilir ama bilimsel veriler, bazı fotoğrafların strese iyi geldiğini ve insanları mutlu ettiğine işaret ediyor. Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor İngiliz Psikoloji Derneği"nden Dr. Simon Moore’un Independent gazetesinde yer alan makalesine göre, insanlar görsel yaratıklar. Ve beyinlerimiz görsel bilgiye meyilli. Görsel verilerle ilgili bu hassasiyetin evrimsel bir temeli var. Gözler, ortamın güvenli (bu durumda pozitif duyguları harekete geçiriyor) ya da riskli (öfke ve korku temelli duyguları harekete geçiriyor) olup olmadığını söylüyor.

En Çok İlgi Gören 21 Kedi Türü

1. Abyssinian Abyssinian Algılayıcı ve zeki olan Abyssinian kolay eğitilir. Uyanık, oldukça yetenekli ve canı isteyince sokulan sevgi dolu bir kedidir. Her zaman kendisine meşgul olacak bir şeyler bulabilir.  Kafası hafif üçgendir ve yumuşak hatlara sahiptir. Burun kısmı sivri veya köşeli olmaktan ziyade çukur bir görüntü verir. Güzel bir kesimi olan kulakların uçları dik ve sivridir.  Gözler altın rengi veya yeşildir. Kuyruk uçları ise kedinin üzerindeki en koyu renkten daima bir ton daha koyu olur.

Evde Beslenebilecek En Tatlı 10 Küçük Köpek Cinsi

1. Maltese (Malta Köpeği) Bu cins çok fazla tüy dökmez, bu yüzden hayvan tüyü ile ilgili sorunlarınız ve alerjiniz varsa bu cins harika bir seçenektir. Arkadaş canlısı köpeklerdir. Diğer köpek ve kedilerle iyi anlaşırlar. Bu köpek sürekli bir insan temasına ihtiyaç duyacağından, bakımına çok fazla zaman ayıramayacaksanız akıllı bir seçim değildir. Bir Maltese’ i  harika şeklini korumak için düzenli olarak taramanız gereken düz ve uzun beyaz tüylü postundan rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Malta Köpeklerinizi yakınınızda tutun ama çok fazla ilgi göstermeyin çünkü bu davranış bozukluklarına sebebiyet verebilir.