Vakit oyun zamanı ise onlar için her şey bir oyuncaktır.Onların gözünde oyuncak olarak yer alan boncuk,para,vida,düğme,lastik toka,naylon poşet parçaları,ip vb. cisimleri kaza ile oyun esnasında yutabilirler. Bazı kedilerde de kemirme alışkanlığından kaynaklı kablo,lastik top gibi cisimlerin parçalarının yutulması durumunda da yaşanabilmektedir.
Eğer yenilen yabancı cisim midede kalırsa ciddi sindirim sorunlarına yol açabilir. Ancak ataç,plastik parçaları,düğme gibi küçük cisimler mideden bağırsağa geçebilir ve ince bağırsağın tıkanmasına ya da delinmesine neden olabilir. Sindirim sistemindeki yabancı cisimler her yaştaki kedide gözlenebilir. Ancak, 2 yaşından küçük kedilerde daha yaygın görülmektedir.
Yutulan yabancı cisimler içinde en büyük tehlikeyi ipler yaratır. Bazı durumlarda ipin başlangıcı ilmik olarak dile takılırken diğer ucu yemek borusu, mide ve ince bağırsağa ulaşır. İpin bir ucunun dilde kalması nedeniyle ip sindirim sistemini geçmez. Kedi kusmaya başlar. İp yutmanın bir başka tehlikesi bağırsaklar üzerinde yaptığı deformasyondan kaynaklıdır. İnce bağırsağın hareketleri bağırsağın ipin çevresinde bir ekordeon gibi toplanmasına neden olur. Bağırsak hareketleri devam ettikçe ip giderek incelir ve bağırsak duvarını bir çok yerinde keser. Eğer bağırsak içeriği karın boşluğuna boşalırsa bu durum peritonite yol açar.
Yabancı cisimlerin sindirim sistemi içinde yol açtıkları bir diğer problem intussupectiondur. Yani bağırsağın kendi içine kayarak yanlarda cep oluşturması durumudur. Birincil olarak ince bağırsakta oluşmasına rağmen bazen kalın bağırsakta da gözlenir. Bağırsak kendi içine kıvrıldığı zaman kan dolaşımında azalma meydana gelir. Kan dolaşımı olmayan bölgedeki dokular şişer ve sonunda üzücü sonla karşı karşıya geliriz. Süreç çok hızlı ilerler. Bu nedenle tanının çabuk konması ve hemen tedaviye başlanması gerekir.
Tanı
Sindirim sisteminde yabancı cisim tanısı koymak için veteriner hekimler ilk olarak kedinin tıbbi geçmişini araştırırlar. Kedinin yakın zamanda bulunduğu ortamların, alışkanlıklarının bilinmesi yabancı cismin ne olduğuna ilişkin bilgi verebilir. Karın bölgesinin röntgeni çekilir. Röntgen yabancı cismin belirlenmesi için yeterli olmazsa ilaçlı film çekilir.
Belirtileri
*Kusma
*Ani iştah kaybı
*Karın bölgesinde gerginlik
*Bağırsak hareketlerinde azalma
*Dışkının rengi, şekli ve miktarında anormallikler
*Ateş
Tedavi
Bazı küçük cisimler bağırsaktan geçerek vücudu kendiliğinden terk edebilir. Ancak birçok durumda yabancı cismin çıkarılması için cerrahi müdahale gerekir. Ameliyat öncesi kedinin genel sağlık durumunu değerlendirmek hem de olası bir cerrahi müdahaleden önce anestezi ile ilgili riskleri değerlendirmek amacıyla kan tetkikleri yapılmalıdır. Ameliyat sırasında genellikle bağırsağın zedelenen kısmı çıkarılır. Kalın bağırsakta bulunan yabancı cisimler için kediye yağlı maddeler içirilerek cismin ameliyat yapılmadan çıkması sağlanabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder