Ana içeriğe atla

Kedi beslenmesi

Kediniz eve geldiği zaman öncelikli olarak sessiz ve sakin bir yerde biri kuru mama (yetişkin bir kedi günde ortalama 60-70 gr yer) diğeri de her zaman temiz ve taze olarak bulunduracağınız içme suyu için iki kap hazırlayınız. Yemek yerken suyun kirlenmemesi için iki kap arasında yeterli mesafe bırakın. Yavru kedinizde sindirim problemlerine neden olabilecek ani mama değişikliklerden kaçınmalısınız. İlk hafta kedinizi aldığınız yerde verilen mamayı vermeyi özen gösteriniz.

Başka bir mamaya geçişin yeni bir ortama girdiğinden dolayı oluşabilen stresi geçtikten sonra yapılması daha iyidir. Yavruyu alınca hangi mamayı ne kadar miktarda yediğini öğreniniz. Başka bir mamaya geçiş aşamalı olarak yaklaşık bir haftada gerçekleşmelidir böylelikle yavrunun gelişimi için zararlı olan ishal olayının da önüne geçilmiş olunur.



Gıda değişim tablosu;
1.&2. günler; %75 eski mama + %25 yeni mama
3.&4. günler; %50 eski mama + %50 yeni mama
5.&6. günler;%25 eski mama + %75 yeni mama
7.gün ve sonrası; %100 yeni mama

Yavru kedinize kesinlikle masa artıkları vermeyin aksi halde size yalvarmaya veya masadan yemekleri çalmaya başlar. Kediniz için seçeceğiniz mama büyüme dönemi(bir yaşına kadar) için gerekli tüm besinleri içermelidir. Yavrunuzun yaşına göre uygun mama ve miktar veriniz. Kediler sürekli yiyiciler olup, her öğünlerinde az miktarda yerler.

Büyüme periyodu kritik bir dönem olup hayvanın ileriki yaştaki sağlığı ve huzurunu etkiler. Kedinizin ırkı ve özelliklerine göre sindirim özellikleri (koku ve tat hassasiyeti)göz önüne alınarak özel bir mama verilmelidir. Sadece özel hazırlanmış bir mama kedinizin yaşı,ırkı veya aktivite seviyesi ne olursa tüm besinleri sağladığını garanti edebilir.
Yavrunun büyümesi günlük kilo kazancı ile ölçülebilir (günde +10-30g).Büyüme en yoğun olarak haftada 100gr?a ulaştığı dört ila beşinci aylarda görülür. Kedinin büyümesini etkileyen faktörler; ırk, cinsiyet, genler, hormonlar ve dış etkenlerden hijyen ve stres olarak sayabiliriz.

Doğduğunda sindim sistemi sütü sindirmeye uygundur ve zamanla sindirim yetenekleri değişerek yetişkinlik döneminde laktozu(sütteki şeker) sindiremez hale gelirler. Uygun bir büyüme için protein, yağlar, karbonhidratlar, mineraller ve iz elementlerin dengesi çok önemlidir. Bu besinler kedinin fizyolojik ve sindirim özelliklerine uygun olmalıdır. Mamanın kokusu lezzetliliği de belirler.10 günlükken dört temel tadı algılarlar: asidik, acı, tuzlu ve tatlı. Ancak tatlı tatlardan pek etkilenmezler.

Kediler doğal yaşamda katı karnivor olmalarına rağmen kas veya karaciğer yemezler. Herbivor veya omnivor olan avlarının da kemik veya bağırsaklarını sindirirler. Bundan dolayı bazen sebzede tüketerek dengeli bir öğün oluşur.

Daha önceden belirttiğimiz gibi masa artıkları vermemenizi tavsiye ederiz. Bu tarz gıdalar yavrunuzun sağlığını koruma adına önemlidir. Gıdanın dengesizliğinin yanında tüylerinde matlaşma, dökülme, fazla kilo riski ve düzensiz büyümeye neden olabilir.2 tür gıda vardır; ev yemekleri ve hazır mamalar. Ev yemekleri; et, pirinç veya sebzeler ile sizin pişirip hazırladığınız gıdalardır. İçeriklerin kalitesinden emin olsanız bile, besinsel denge veya yavrunuzun büyümesi için gerekli mineral, vitaminler gibi tüm içerikleri sağladığınızdan emin olamazsınız. Bu durum ilerleyen yaşlar içine geçerlidir. Ev yapımı yemekler hazır mamalardan daha pahalı olup, çabuk bozulur ve hazırlanması çok dikkat gerektirir.

Hazır ve kaliteli mamaların en büyük avantajları kediniz için gerekli tüm besinsel elementleri içermesidir. Dikkatle hazırlanırlar ve insan gıdalarında ki gibi aynı sağlık bilgisi kuralları uygulanır. Ev yemeklerinden daha ucuz olup, hazırlanması için zaman gerekmez.

4 ila 12.haftalar arasında yavrunun bağışıklık sistemi tamamen gelişmemişken anneden yavruya kolostrumla geçen bağışıklı aşamalı olarak düşer. Bu dönemde yavru kedi korumasız ve hassastır. Kullanacağınız mama bağışıklık sistemini arttırıcı nitelikte olmalıdır. Özellikle L-lizinin mamaya ilavesiyle viral enfeksiyon azaltılmıştır.

Yavru kedilerin büyümesi 2 dönemde olur. Birinci dönem doğumdan 4 aya kadar olan dönem olup çok hızlı büyüme gösterirler. İskelet sistemleri gelişir ve 8.haftada doğum ağırlığının 5 ila 7 katına ulaşırlar. Bu dönemde yavru kedinizi Royal Canin?in BABYCAT 34 maması ile beslemenizi tavsiye ediyoruz. Böylelikle doğal savunmasının gelişmesi patenti sinerjik antioksidant kompleks(Vitamin C&E, taurin, lutein) ve MOS ile desteklenir. Sütten katı mamaya geçmesini kolaylaştırmak için çok ufak ve ılık su ile kolay nemlendirilebilen taneler içerir. Gelişiminin desteklenmesi için EPA/DHA, vitaminler ve L-karnitin içerir. Ayrıca sindirilebilirliği en az %95 olan Royal Canin patentli LIP proteinler, FOS ve pancar posası içerir. Eğer yavrunuz 4 aydan büyükse 12 aya kadar KITTEN 36 mamasını kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu ikinci büyüme döneminde halen hassas olan sindirim sistemi pancar posası, LIP proteinler, FOS ve balık yağı ile desteklenir. Doğal savunmasının gelişmesi patenti sinerjik antioksidant kompleks(Vit. C&E,taurin, lutein) ve MOS ile desteklenir. İskelet sistemi aşamalı olarak kuvvetlendiğinden enerji ihtiyacı halen yüksektir. Çıkmaya başlayan kalıcı dişleri Royal Canin?in tüm kedi mamasında olduğu gibi bu mamayla hem mekanik hem de kimyasal(sodyum polifosfat) olarak korunur, böylelikle tartar oluşumu azaltılır ve ağız hijyeni sağlanır.

Yetişkin bir kedinin besinsel ihtiyaçları farklıdır. İçeride yaşayan bir kedinin ortalama yaşam alanı 35-100m2 arasında iken dışarıya çıkanın 8000-10000m2 arasında değişir ve dışarıya çıkan kedilerde enfeksiyon kapma riski daha fazla olduğundan bağışıklık sistemleri de daha çok desteklenmelidir. İçerideki bir kedinin günlük aktivitesinde 3-4 saat temizlenme,18 saate kadar uyku varken dışarıya çıkan bir kedide uyku süresi 12-14 saat, kendini temizleme daha az ve 1-8 saat hareket vardır. Bu nedenle içeride olanın %40 daha fazla kilo alma riski vardır, dışarıya çıkanda ise hareketinden dolayı daha fazla enerji ihtiyacı vardır. Fazla kilo diabet, eklem problemleri ve kalp rahatsızlıklarına neden olur. Hareketsizlik ayrıca sindirim problemlerine de neden olduğundan tuvalet kabında yumuşak ve kötü kokulu dışkı görülür.

Yine içerideki bir kedi tüm yıl boyunca hemen hemen sabit ortam ısısı ve yapay ışığa maruz kaldığından tüy dökmesi hemen hemen sürekli görülür. Bundan dolayı da tüy yumağı oluşum riski daha fazladır. Dışarı çıkanda ise çoğunlukla tüy dökme ilkbahar sonu ve sonbahar ayların arasında artar. Royal Canin?in tüm kedi mamalarında tüy yumağı oluşumunu önleyecek özel ham maddeler vardır. Eğer kediniz içeride yaşıyor ve hiç dışarı çıkmıyorsa 1 ila 10 yaş arası yetişkin kediler için olan INDOOR 27 mamasını kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu mamanın içeriğindeki LIP proteinler ile dışkı kokusunda %60 azalma olur.

Daha az hareket ettiğinden dolayı kilo alma riski yüksek protein ve L-karnitin ilavesi ile azaltılır ayrıca femente olmayan lifler ve pancar posası ile de yutulmuş olan tüylerin atımı kolaylaştırılarak tüy yumağı oluşumu engellenir. Eğer kediniz 1-10 yaş arasında ise ve orta derecede aktif, arada sırada dışarıya çıkıyorsa FIT 32 mamasını kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Böylece iyi bir vücut için gerekli besinsel ihtiyaçları almasıyla birlikte, ideal kilosunun korunması sağlanır. Bağırsak geçişini hızlandıran ve yutulan tüylerin atımını sağlayan fermente olmayan lifler ile pancar posası sayesinde de tüy yumağı atımı kolaylaşır.

Eğer kediniz çok seçici ve 1-10 yaş arasında ise EXIGENT 35/30 mamasını kullanmanızı tavsiye ediyoruz. İçindeki iki farklı tane sinerjik etki yaratarak en iştahsız, seçici kedilerin bile ilk tercihi olmaktadır. Bir kedinin iştahı aşırı yemesine bağlı oluşabilecek kilo alma riski önlenerek arttırılmalıdır. Bu mama ile kilo almanın önüne geçilerek formda kalması sağlanır. Ayrıca dengesiz bir beslenmenin sonucu tüy güzelliğindeki değişikliği yok etmek biotin ve omega 6?dan zengin hodan yağı içermektedir. Kedinizde yumuşak dışkıya ve kusmaya neden olabilecek sindirim hassasiyeti varsa ve 1-10 yaşları arasındaysa SENSIBLE 33 mamasını kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Mamanın içeriğindeki yüksek oranda pirinç ve LIP proteinler ile sindirim güvenliği arttırılarak kedinin huzuru yaratılır.

Bağırsak florasının dengesi içinde pancar küspesi ve FOS içermektedir. Kediler kendilerini temizlerken tüylerin 2/3?ü yutulur ve zamanlarının yaklaşık %30?unu tüylerini yalayarak geçirirler. Yutulmuş tüyler daha sonra kusma veya dışkı yolu ile atılır. Özellikle evde yaşayan kedilerde tüylerinin doğal atılımını kolaylaştırmak için yedikleri mamanın uygun ve kaliteli olup mide boşalması ve intestinal geçişe yardımcı olması gerekir.

Eğer kediniz yarı uzun veya uzun tüylüyse ve tüy yumağı oluşum riski çok fazla ise bu durumda yetişkin kediniz için etkinliği kanıtlanmış INTENSE HAIRBALL mamasını kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu mamada ki müsilaj etkili güçlü fsilyum ve mikronize liflerin kombinasyonu intestinal geçişi arttırır. Tüylerin midede toplanıp kusma ile atılmasından çok dışkı ile atılımı olmaktadır. Sonuç olarak INTENSE HAIRBALL mamasının 21 günlük kullanımından sonra "Intense anti-hairball" özel kompleksi sayesinde tüy yumaklarında iki katı daha fazla atılım sağlanır. Günümüzde 4 kediden 1?i aşırı kiloludur. Aşırı kilolu olmak öldürücü değildir. Kedinin ideal kilosuna geri dönebilmesi için diyetinde sağlık problemleri oluşturmayacak şekilde uygun kısıtlamalar yapılmalıdır.

Bu durum enerji içeriği azaltılmış, lezzetli ve vücut yağlarının yanmasını teşvik edici, yetişkin kediler için etkinliği kanıtlanmış LIGHT 40 maması ile mümkündür. Light 40, lifler ve fsilyumdan zengin olduğundan kedilerin iştahını tatmin ederken özellikle tüketilen kalori miktarında azalma sağlar.Yüksek protein içeriği kas yoğunluğunun korunmasını sağlarken, L-karnitin yağların daha iyi kullanılmasına yardımcı olur. Sonuç olarak iştah tamamen karşılanırken, %17 daha az kalori tüketilir. Eğer kediniz 10 yaşından büyük ve yaşlı ise INDOOR MATURE mamasını kullanmanızı tavsiye ediyoruz. 10 yaşından sonra böbrek fonksiyonları,eklemler ve bağışıklık sistemi etkilenmeye başlar.

Mama, bu riskleri azaltmak için hücre yaşlanmasında mücadelede yardımcı olan sinerjik antioksidan kompleks (vit.C&E,üzüm ve yeşil çay polifenoller), böbrek fonksiyonlarının desteklenmesi için azaltılmış fosfor ve sodyum, eklem fonksiyonlarının desteklenmesi içinde kondroitin & Omega 3 yağ asitleri içermektedir. İçeriğindeki yüksek miktardaki LIP proteinler ile dışkı kokusunda azalma olur ve 10 yaş üstü kedilerin hassas dişlerine uygun daha yumuşak ve lezzetli taneler içermektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor

Fotoğrafların gücünü hafife almayın... Sevimli ev hayvanlarının fotoğraflarını ya da hayvanların aniden belirdiği resimleri paylaşmak bazı kişiler için önemsiz bir uğraş gibi gelebilir ama bilimsel veriler, bazı fotoğrafların strese iyi geldiğini ve insanları mutlu ettiğine işaret ediyor. Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor İngiliz Psikoloji Derneği"nden Dr. Simon Moore’un Independent gazetesinde yer alan makalesine göre, insanlar görsel yaratıklar. Ve beyinlerimiz görsel bilgiye meyilli. Görsel verilerle ilgili bu hassasiyetin evrimsel bir temeli var. Gözler, ortamın güvenli (bu durumda pozitif duyguları harekete geçiriyor) ya da riskli (öfke ve korku temelli duyguları harekete geçiriyor) olup olmadığını söylüyor.

En Çok İlgi Gören 21 Kedi Türü

1. Abyssinian Abyssinian Algılayıcı ve zeki olan Abyssinian kolay eğitilir. Uyanık, oldukça yetenekli ve canı isteyince sokulan sevgi dolu bir kedidir. Her zaman kendisine meşgul olacak bir şeyler bulabilir.  Kafası hafif üçgendir ve yumuşak hatlara sahiptir. Burun kısmı sivri veya köşeli olmaktan ziyade çukur bir görüntü verir. Güzel bir kesimi olan kulakların uçları dik ve sivridir.  Gözler altın rengi veya yeşildir. Kuyruk uçları ise kedinin üzerindeki en koyu renkten daima bir ton daha koyu olur.

Evde Beslenebilecek En Tatlı 10 Küçük Köpek Cinsi

1. Maltese (Malta Köpeği) Bu cins çok fazla tüy dökmez, bu yüzden hayvan tüyü ile ilgili sorunlarınız ve alerjiniz varsa bu cins harika bir seçenektir. Arkadaş canlısı köpeklerdir. Diğer köpek ve kedilerle iyi anlaşırlar. Bu köpek sürekli bir insan temasına ihtiyaç duyacağından, bakımına çok fazla zaman ayıramayacaksanız akıllı bir seçim değildir. Bir Maltese’ i  harika şeklini korumak için düzenli olarak taramanız gereken düz ve uzun beyaz tüylü postundan rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Malta Köpeklerinizi yakınınızda tutun ama çok fazla ilgi göstermeyin çünkü bu davranış bozukluklarına sebebiyet verebilir.