Ana içeriğe atla

Köpek beslenmesi

Yavru köpeğiniz eve ilk girdiği andan itibaren en önemli nokta ilk günden nerede yemek yiyeceği ve su içeceğinin belirlenmesidir. Hem kuru mama hem de suyu için 2 ayrı temiz kap bulundurun. Suyunun her zaman taze ve temiz olmasına önem verin.

Burada diğer önemli bir noktada yavru köpeğinizin yeme zamanı her zaman sizden sonra olmalıdır. Böylelikle evde patronun kim olduğunu daha bebekken anlatırsınız.

Yavru köpeğinizin büyümesi ırkına ve büyüklüğüne göre değişse de her yavru için büyüme iki açamadan oluşur;


İlk 5 veya 6 aya kadar çok hızlı gelişir. İskelet sistemi güçlenip, günlük kilo kazancı hızlı olduğundan bu dönem önemlidir. Bu sırada sindirim sistemi halen tam gelişmemiştir ve katı gıdaya geçişe yavaş yavaş alışır. Yetişkinlik dönemine kadar sindirim sistemi gelişir.
İkinci dönemde (ırktan ırka değişir; 6 ve 10-15 aylık arası), büyüme hızı yavaşlar. İskelet sistemi iyice güçlenir, kaslar gelişir ve kalıcı dişleri (3 ? 7 ay arası) çıkar.
Ne kadar sürede gelişirler?
Mini Irklar (yetişkin ağırlığı 1-10 kg arası), 10 aya kadar
Medium Irklar (yetişkin ağırlığı 11-25 kg arası), 12 aya kadar
Maxi Irklar (yetişkin ağırlığı 26-44 kg arası), 15 aya kadar
Giant Irklar (yetişkin ağırlığı 45 kg üstü), 18-24 aya kadar

Yaşamlarının ilk haftalarında bağışıklık anneden geçer. 4 ila 12 haftalar arasında kendi savunma sistemleri gelişmeden vücutlarındaki antikorlar azalmaya başlar. Bu dönem çok kritik olup, hastalıklara karşı hassastır. Aşılama ile bağışıklık arttırılır Sinerjik antioksidant kompleks (Vitamin C&E, taurin, lutein) ve antikor üretimini arttırması için MOS içermesine dikkat edin.

Yavruların ileriki dönemlerindeki sağlıkları büyüme dönemindeki bakımlarıyla ilgili olduğundan bu dönemde beslenme açısından hiçbir hata yapmamaya dikkat edin. Köpekler karnivor olduklarından insanlardan tamamen farklıdırlar bundan dolayı da bizle aynı gıdaları yiyemezler!

Maması enerji sağladığı gibi vücut hücrelerinin sağlıklarının devamlılığını sağlamalı, sindirim,eklem ve yaşla birlikte görülebilecek problemleri de önlemelidir. Bu dört önemli noktayı yerine getirebilmesi içinde çok iyi ve dengeli formüle edilmelidir. Proteinler,mineraller,oligo-elementler,vitaminler,yağlar ve glusitler beslenmede önemli rol oynarlar.
Miktarları her köpeğin büyüklüğüne ve hatta bazı ırklarda özel olarak ne az ne de fazla olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Her bir köpeğin boyutuna göre beslenme şekli çok önemlidir. Örneğin bir Chihuahua ve St.Bernard arasında yetişkin ağırlıklarında oldukça fark vardır bundan dolayı da ihtiyaçları hem büyüme hem de ilerleyen dönemlerinde ayrıdır. Yetişkin ağırlığı ve büyüklüğünün yanında, fiziksel aktivitesi,yaşı,ırkı ve özel hassasiyetleri de göz önünde bulundurulmalıdır.
Örneğin Golden Retriever ve Labrador Retriever her ne kadar ilk bakışta benzer gözüksede aynı özelliklere sahip olmadıklarından besinsel ihtiyaçları farklıdır.

Köpeklerde mamanın formülünün yanında tanelerin büyüklüğü,yapısı,şekli ve yoğunlukları da çok önemli olup çene ve dişlerine uygun olmalıdır.
Örneğin Bulldog,Pug ve Shih Tzu?lar brachycephalic kafa yapısına(kısa,büyük ve yuvarlak) sahiptirler.Ayrıca alt çeneleri de daha uzun olduğundan bu köpekler mama tanelerini almakta zorlanırlar. Bundan dolayı da kolay yiyebilecekleri şekilde ve büyüklükte özel mama tanesine ihtiyaçları vardır.

Köpeğinizi hiçbir zaman ev yemeği,mama artığı ve sürekli ödüllerle beslemeyin. Bu yiyecekleri hazırlarken onların yaş, büyüklük,fiziksel kondisyonu ve ırkının ihtiyacı olan ham maddelerin hepsini temin etmeniz, sürekli taze olarak hazırlamanız, uygun oranda ve miktarda doğru pişirmeniz zor olduğu gibi siz masadayken masaya atlamasına teşvik edebilirsiniz. İyi formüle edilmiş kaliteli komple bir kuru mama tüm ihtiyaçlarını karşılar ve sindirim problemlerini de azaltır.

Önemli notlar:

5-6 aya kadar günlük tavsiye edilen miktarı 3 öğüne bölerek veriniz.
Eğer mamasını değiştirmeniz gerekirse yavrunun sindirim sisteminde bir problem olmaması için mamayı aşamalı olarak veriniz.En iyisi ve doğru olanı da eski mamasını yeni maması ile karıştırmaktır;

  • 1.&2. günler; %75 eski mama + %25 yeni mama
  • 3.&4. günler; %50 eski mama + %50 yeni mama
  • 5.&6. günler;%25 eski mama + %75 yeni mama
  • 7.gün ve sonrası; %100 yeni mama

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor

Fotoğrafların gücünü hafife almayın... Sevimli ev hayvanlarının fotoğraflarını ya da hayvanların aniden belirdiği resimleri paylaşmak bazı kişiler için önemsiz bir uğraş gibi gelebilir ama bilimsel veriler, bazı fotoğrafların strese iyi geldiğini ve insanları mutlu ettiğine işaret ediyor. Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor İngiliz Psikoloji Derneği"nden Dr. Simon Moore’un Independent gazetesinde yer alan makalesine göre, insanlar görsel yaratıklar. Ve beyinlerimiz görsel bilgiye meyilli. Görsel verilerle ilgili bu hassasiyetin evrimsel bir temeli var. Gözler, ortamın güvenli (bu durumda pozitif duyguları harekete geçiriyor) ya da riskli (öfke ve korku temelli duyguları harekete geçiriyor) olup olmadığını söylüyor.

En Çok İlgi Gören 21 Kedi Türü

1. Abyssinian Abyssinian Algılayıcı ve zeki olan Abyssinian kolay eğitilir. Uyanık, oldukça yetenekli ve canı isteyince sokulan sevgi dolu bir kedidir. Her zaman kendisine meşgul olacak bir şeyler bulabilir.  Kafası hafif üçgendir ve yumuşak hatlara sahiptir. Burun kısmı sivri veya köşeli olmaktan ziyade çukur bir görüntü verir. Güzel bir kesimi olan kulakların uçları dik ve sivridir.  Gözler altın rengi veya yeşildir. Kuyruk uçları ise kedinin üzerindeki en koyu renkten daima bir ton daha koyu olur.

Evde Beslenebilecek En Tatlı 10 Küçük Köpek Cinsi

1. Maltese (Malta Köpeği) Bu cins çok fazla tüy dökmez, bu yüzden hayvan tüyü ile ilgili sorunlarınız ve alerjiniz varsa bu cins harika bir seçenektir. Arkadaş canlısı köpeklerdir. Diğer köpek ve kedilerle iyi anlaşırlar. Bu köpek sürekli bir insan temasına ihtiyaç duyacağından, bakımına çok fazla zaman ayıramayacaksanız akıllı bir seçim değildir. Bir Maltese’ i  harika şeklini korumak için düzenli olarak taramanız gereken düz ve uzun beyaz tüylü postundan rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Malta Köpeklerinizi yakınınızda tutun ama çok fazla ilgi göstermeyin çünkü bu davranış bozukluklarına sebebiyet verebilir.