Ana içeriğe atla

Köpek eğitimleri ve temel itaat


TEMEL İTAAT
Günlük hayatınız içerisinde en çok kullanacağınız temel komutları içerir.Köpegin tam anlamıyla sahibinin otoritesi altına girmesini ve tasmalı olarak itaat etmesini saglar. Burda en önemli nokta köpeğin sahibini sadece sakin ve sessiz ortamlardayken dinlemesi değil özellikle yanlarında yabancılar varken, sokakta ve baska köpeklerin yanındayken yani dikkat dağıtıcı ve onu kışkırtıcı ortamlarda dinlemesidir.İçerdiği komutlar takip,otur,yat,otur bekle,yat bekle ve hayırdır. Temel itaate ideal baslama yaşı 6-9 ay arasıdır. Kangal,Sibirya kurdu,samoyed,shar pei,chow chow gibi egitimi zor olan köpeklerde mümkün olan en erken yaşta yani 6 aylıkken eğitime başlanması tavsiye edilir.Eğer köpeğin herhangi bir karakter problemi (dengesizlik,agresiflik,korkaklık vb.) yoksa 5 hafta sürer. Her ırk ve zekadaki köpeğin alabildiği ve alması kesinlikle şart olan en önemli eğitim seviyesidir. Temel itaat eğitimi olmayan köpeğe diğer eğitimler verilemez.


TEMEL İTAAT EĞİTİMİNİN İÇERDİĞİ KOMUTLAR
Takip Komutu: Köpeğinizin sizinle birlikte nizami bir sekilde tasmalı olarak yürümesini içerir.köpeğiniz sizin yürüme hızınıza bağlı olarak sol tarafınızdan sizi geçmeden takip edecektir.Siz yavaşladığınızda sizinle beraber yavaslayıp siz hızlandığınızda oda size uyum sağlayarak hızlanacaktır.

Otur Komutu: Köpeğinizin oturmasını istiyorsanız takip komutundan sonra adımlarınızı yavaslatarak oturmasını istediğiniz alanda otur komutu vererek 2. bir komut verene kadar oturmasını sağlar.

Otur-Bekle Komutu: Otur komutuyla oturttugunuz köpeğinizin yanından uzaklaşmak ve sizi hareketsiz olarak siz yanına gelene kadar beklemesini sağlamak için kullanılır. Otur komutundan sonra bekle diyerek yanından uzaklasırsınız. Temel itaat eğitiminde uzaklaştığınız mesafe çok fazla olmamalı ve bu komut kısa süreli beklemelerde kullanılmalı.Bekle komutu süresince köpeğinizin yanından top,kedi,başka köpek,insan geçebilir.Bütün bunlara karşın pozisyonunu bozmamalı.

Yat Komutu: Yat komutu köpeğinize otur komutundan sonra verilir.Yanınızda iken yatması ve siz tekrar takip komutuyla yürüyene kadar bu pozisyonu koruması gerekir. Sizi yatarak beklemesini ve 2. bir komut gelene kadar konumunu bozmamasını sağlar.Hiç bir koşul altında konumunu bozmaması gerekir.

Yat-Bekle Komutu: Yat komutuyla yatırdığınız köpeğinizin yanından uzaklaşmak ve sizi hareketsiz olarak siz yanına gelene kadar beklemesini sağlamak için kullanılır.Bekleme süresi otur-bekle komutuna nazaran biraz daha fazla olabilir.

Hayır Komutu: Köpeğinize yaptığı şeyin hata olduğunu anlatan komuttur.Hayır komutunu alan köpeğiniz yaptığının hata olduğunu anlayarak yapmakta olduğu seyi bırakması gerekir. Bu komutu sadece köpeğiniz hata yaptıktan sonra değil hata yapıcağını hissettiğiniz an bunu engellemek için de kullanabilirsiniz.


İLERİ İTAAT
İleri itaat eğitimi hem günlük hayatta kullanacağınız hem de şova yönelik komutları içerir.Komutlar temel itaatinkilerle benzer olmakla birlikte en büyük fark köpeğin ileri itaatte tasmasız olmasıdır. Köpeğin üzerindeki tek yaptırım gücünüz otoritenizdir. Bu yüzden her ırk köpeğin alabileceği bir eğitim değildir. İleri itaat alacak köpeğin temel itaatinin mükemmel olması gerekmektedir. Bu şartlar altında 5 hafta sürer. Bu eğitimde köpeğinizin öğrendiği komutlar takip komutuyla tasmasız yürümesi, otur ve yat komutlarını uzaktan hem sözle hemde işaretle yerine getirmesi, gel komutu ve bekle süresinin temel itaate göre daha uzun olmasıdır.

İLERİ İTAAT EĞİTİMİNİN İÇERDİĞİ KOMUTLAR
Takip Komutu: Temel itaat eğitiminden farklı olarak bu kez köpeğiniz tasmasız bir şekilde solunuzdan yürüyecektir.

Uzaktan Otur Komutu: İleri itaat eğitiminde köpeğinizden uzakta iken emirle veya işaretle ona otur komutunu verebilirsiniz. Bu sırada köpeğin dikkati sizde olmalı.

Uzaktan Yat Komutu: Aynı şekilde uzakta iken emir veya işaretle köpeğinize yat komutunu verebilirsiniz.

Gel Komutu: Bu komutla köpeğiniz ne yapıyor olsada önünüze gelip otur pozisyonuna geçmelidir.

Gel Komutu: İleri itaat eğitiminde köpeğin bekleme süresi temel itaate göre daha fazladır.

TUVALET EĞİTİMİ
Tuvalet eğitimi genellikle evde beslenen hayvanlar için gerekli bir eğitim metodudur.Tuvalet eğitimi sizin belirlediğiniz ev içerisindeki bir bölge yada dış mekandaki bir alan olabilir.Eğer ev içersinde yavrunun belirlediğiniz bölgeye tuvaletini yapmasını istiyorsanız iç mekan tuvalet eğitimi metodunu kullanmanız gerekmektedir. Ve eğer yavrunun tuvalet ihtiyacı duyduğu zamanlarda dışarı bir mekana tuvaletini yapmasını istiyorsanız dış mekan tuvalet eğitim metodunu kullanmanız gerekmektedir.

Yavru köpek eve geldiği andan itibaren tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.Bu eğitim sizin düşündüğünüz gibi zor olan bir eğitim değildir. Sadece yapmanız gereken yavruyu eğitim süreci içersinde sürekli kontrolünüz altında tutmak ve biraz sabırlı olmanızdır.

İlk olarak köpeğin tuvaletini nereye yapması gerektiğine karar vermeniz gereklidir. Evin içerisinde bir yere mi? yoksa dışarıya mı? Buna karar verdikten sonra eğitime geçebiliriz. İki ayrı yer olduğuna göre ikide ayrı eğitim şekli bulunmaktadır.Eğitim metodunu anlatmaya geçmeden önce yavrunuzun tuvalet sorunlarını en aza indirgemek ve tuvalet gereksinimini düzene sokmak için önemli bazı bilgiler vermek isteriz. Köpekler yemeklerini yedikten sonra bağırsaklarında oluşan baskı gereği tuvalet yapma gereksinimi duyarlar bu bizim işimizi kolaylaştıracaktır çünkü yavrunun en azından en çok hangi zamanlarda tuvalet gereksinimi duyduğunu biliyoruz.Yapmamız gereken gerekli sıklıklarda düzenli vakit dilimlerinde yavruya mamasını vermek belirlediğimiz zaman periyotları dışında yavruya kesinlikle mama vermeyerek yavrunun tuvalet gereksinimlerini kontrol altına almaktır. Aklınıza şöyle bir soru gelebilir ne kadar sıklıkta hangi zaman periyotlarında yavruya mama vermek en doğrudur. Mama miktarını sabit tutup eğitim programı sürecinde mama vermeyi sıklaştırmak en doğrusu olacaktır fakat yinede mama miktarı ve sıklığını veterinerinize danışmanız gerekli ve tavsiye edilir..Bu sıklık günde 6 öğünü geçmemelidir, eğitim sürecinde akşam 6 'dan sonra yavruya kesinlikle mama vermeyeceğiz ve akşam saat 7 'den sonra su verme işlemini de belirli bir süre askıya almamız gerekmektedir bundaki amacımız geceleyin hayvanı gözetlememiz zor olacağından oluşabilecek hataları bir nebze önüne geçmektir. Mama verdiğimiz saatler dışında mama kabını hayvanın önünde bulundurmamamız gerekmektedir.Eğitim süresinde yavruyla bir kişinin ilgilenmesi en doğru olanıdır. Yavrular sadece yemek ve sularını içtikten sonra tuvalet gereksimi duymazlar yavrular.uyandıktan sonra, yada eğlenceli bir oyun esnasında tuvaletini yapmak isteyecektir ve bunu size yeri koklayarak, telaşlı bir biçimde daireler çizerek yada oyunun ortasında birden durgunlaşarak belirtir.Bu anlarda hazırlıklı olmalı ve yavrunun tuvalet ihtiyacını gidermek istediğini anlamalısınız.Eğitim süresi içerisinde, köpeğinizin yemek saati dışında başka bir yiyecek vermediğinizden emin olun.Çünkü alacağı her ek besin yavrunun sindirim sistemini çalıştıracak ve tuvalet eğitiminin başarısını ve süresini uzatacaktır.


TUVALETİNİ EV İÇERİSİNDE BİRYERE YAPMASI İÇİN GEREKLİ OLAN EĞİTİM
Yavru köpek ihtiyacı geldiği anda düşünmeden oranın neresi olduğunu umursamadan ihtiyacını giderecektir.Buda evde hoş olmayan kötü bir koku oluşmasına neden olacaktır.Eğitime başlamadan önce eğer yavru ev içinde bir yere tuvaletini yapmış ise o bölge mutlak suretle hijyen sağlanacak şekilde temizlenmelidir,iyi temizlenmeyen bir bölge yavrunun bundan sonraki tuvalet ihtiyaçlarını gidermesi için uğrağı haline gelecektir.Buda boşa harcanmış bir eğitim sürecini getirecektir.Evi temizledik ve koku bırakmadık o zaman eğitim sürecine geçebiliriz. İlk olarak yavrunun tuvaletini yapması gerektiği bölgeyi seçmeliyiz bu bölge sizin hayvanı sürekli takip edebileceğiniz ve de hayvanın kolaylıkla ulaşabileceği bir nokta olmalıdır.Seçtiğimiz bölgenin bir bölümüne gazete kağıtlarıyla kapladık ilk etapta gazete sayfalarının miktarı ve alanı geniş tutulmalıdır. Köpeğinizin tuvalet gereksinimi duyduğu durumlarda hayvan bu mekana getirilmeli ve tuvaletini yapana kadar bu alanda tutulmalıdır .Yavru ilk başlarda tuvaletini gazete yerine dış alana yapabilir bu zaman yapmamız gereken kaza olan bölgedeki dışkıyı gazete kağıdına değdirerek kokunun gazete kağıdına geçmesini sağlamak ve daha sonra kaza olan yeri koku kalmayacak şekilde temizlememiz gerekmektedir.Köpeğin tuvalet ihtiyacını eğer başarılı bir şekilde yapmışsa ona övücü sözlerle ona doğru bir şey yaptığını belirtmeliyiz bu ''aferin '' gibi övücü bir söz olabilir. Köpeğinizin tuvalet ihtiyacını gazete kağıdına yapmasına alıştıktan sonra gazete kağıtlarını yavaş yavaş azaltarak hayvanın tuvalet yapması gereken alanı daraltarak onu sabit bir alana tuvalet yapması için yönlendirebilirsiniz.Eğitim alanında yavruyu kesinlikle cezalandırmayın bu bölgede yavru en çok övgüyü hak ettiği zamandır.1 haftalık bir zaman dilimi içersinde bu eğitimi başarıyla tamamlamış olacaksınız.Artık köpeğinizle, sizi daha rahat ve mutlu günler bekliyor.



TUVALETİNİ EVİN DIŞARISINDA BİR YERE YAPMASINI İSTİYORSAK
Bir yavru sahibi oldunuz ve yavrunun ev içinde bir bölgeye değil de dış mekanda bir yere tuvaletini yapmasını istiyorsunuz.Köpeklerin yemek ve su ihtiyaçlarını giderdikten sonra tuvalet ihtiyacı duyduklarını daha öncede söylemiştik bu zaman içerisinde köpeğinizin yemeğini yedikten 5 ile 10 dakika içersinde tuvalet gereksinimi olacaktır, bu zaman dilimi içerisinde yavruyu dışarı çıkarmalısınız. Öncelikle köpeğinizin tuvaletini yapması için gerekli bir alanı seçmeniz gerekmektedir.Köpeğinizi bu alana götürdüğünüz zaman serbest bırakmayı yada kayışını biraz uzun tutup kendisi için uygun bir alan seçmesine izin verin .Tuvaletini yaptığı zaman onu ödüllendirin .Köpeğinizi bir daha dışarı çıkardığınız zaman tuvaletini yaptığı alana tekrar götürün bu alana köpeğiniz tuvaletini tekrar yapacaktır. Bir zamandan sonra artık köpeğiniz bu bölgeye geldiğinde tuvalet gereksinimini bu alanda giderecektir. Bu uygulamayı rutin bir şekilde sürdürün.Yavrunuzu ilk günlerde 3 veya 4 kere dışarı çıkarmanız gerekebilir .Bu eğitimi verirken aynı saatlerde köpeğinize yemek vermeyi ve yine aynı saatlerde köpeğinizi dışarı çıkarmaya özen gösterin.Eğer dışarı çıkarma işlemini rutin bir şekilde devam ettiremezseniz bu eğitimde başarı sağlamanız gerçekten çok zor olacaktır.Yavrunuz yetişkin olduğu dönemlerde mama verilmesi günde 1 öğüne düşürülecektir fakat yinede bu dönemlerde köpeğinizi günde en az 2 kere dışarı çıkarmanız gerekecektir. Gezdirme işlemleri sabah ve aksam saatlerinde gerçekleşebilir bu zaman periyodunu kendinize en uygun olan biçimde ayarlayabilirsiniz.İmkanınız varsa köpeğinizi daha fazla dışarı çıkarmanız onun sağlığı için daha iyi olacaktır.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor

Fotoğrafların gücünü hafife almayın... Sevimli ev hayvanlarının fotoğraflarını ya da hayvanların aniden belirdiği resimleri paylaşmak bazı kişiler için önemsiz bir uğraş gibi gelebilir ama bilimsel veriler, bazı fotoğrafların strese iyi geldiğini ve insanları mutlu ettiğine işaret ediyor. Sevimli Hayvan Fotoğrafları Stresi Azaltıyor İngiliz Psikoloji Derneği"nden Dr. Simon Moore’un Independent gazetesinde yer alan makalesine göre, insanlar görsel yaratıklar. Ve beyinlerimiz görsel bilgiye meyilli. Görsel verilerle ilgili bu hassasiyetin evrimsel bir temeli var. Gözler, ortamın güvenli (bu durumda pozitif duyguları harekete geçiriyor) ya da riskli (öfke ve korku temelli duyguları harekete geçiriyor) olup olmadığını söylüyor.

En Çok İlgi Gören 21 Kedi Türü

1. Abyssinian Abyssinian Algılayıcı ve zeki olan Abyssinian kolay eğitilir. Uyanık, oldukça yetenekli ve canı isteyince sokulan sevgi dolu bir kedidir. Her zaman kendisine meşgul olacak bir şeyler bulabilir.  Kafası hafif üçgendir ve yumuşak hatlara sahiptir. Burun kısmı sivri veya köşeli olmaktan ziyade çukur bir görüntü verir. Güzel bir kesimi olan kulakların uçları dik ve sivridir.  Gözler altın rengi veya yeşildir. Kuyruk uçları ise kedinin üzerindeki en koyu renkten daima bir ton daha koyu olur.

Evde Beslenebilecek En Tatlı 10 Küçük Köpek Cinsi

1. Maltese (Malta Köpeği) Bu cins çok fazla tüy dökmez, bu yüzden hayvan tüyü ile ilgili sorunlarınız ve alerjiniz varsa bu cins harika bir seçenektir. Arkadaş canlısı köpeklerdir. Diğer köpek ve kedilerle iyi anlaşırlar. Bu köpek sürekli bir insan temasına ihtiyaç duyacağından, bakımına çok fazla zaman ayıramayacaksanız akıllı bir seçim değildir. Bir Maltese’ i  harika şeklini korumak için düzenli olarak taramanız gereken düz ve uzun beyaz tüylü postundan rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Malta Köpeklerinizi yakınınızda tutun ama çok fazla ilgi göstermeyin çünkü bu davranış bozukluklarına sebebiyet verebilir.